Kuna

Zeměpisné rozšíření: jižní oblast Asie, jižní a střední Evropa.
Biotop: skalnatá volně porostlá krajina s mnoha úkryty.
Potrava: myši, ptáci, loví hraboše…
Rozměry: délka těla 50 cm s 27 cm dlouhým ocasem, hmotnost 1 až 2 kg.

O životě

Kuna skalní žije na skalnatých místech, v opuštěných lomech, zříceninách hradů apod., ale nastěhovala se i do lidských osad a usadila se tu ve stodolách, ale i na půdách obytných domů. Tato šedohnědá šelmička s bílou náprsenkou má krásnou hedvábnou srst, štíhlé dlouhé tělo a silné zadní nohy. V poměru s tělem má nohy poměrně krátké. Její hlavu zdobí krásná malá špičatá ouška a výrazná černá očka. Nepřehlédnutelný je i její dlouhý huňatý ocas.

Rozmnožování

Kuna skalní se páří buď v únoru, nebo v létě. Samice je březí dva až devět měsíců. Do svého doupěte si natahá listí, trávu apod. a samice v něm vrhá zjara 3 až 7 mláďat. Ta se narodí slepá a vidí až za 34 dní. Na mateřském mléce jsou závislá šest až osm týdnů. Po třech měsících se osamostatňují. Do podzimu zůstávají v rodině. Pohlavně dospívají ve dvou letech. Kuna lesní se s kunou skalní nekříží, ačkoli jsou si oba druhy těsně příbuzné. Kuna skalní před svou lesní příbuznou ustupuje.

Zajímavosti

Za kořistí vychází kuna skalní po setmění. Loví myši, hraboše, ptáky a občas „navštíví“ i kurník, kde loupí vejce nebo kuřata. Má však ráda i ovoce například třešně nebo švestky. Nejen při lovu využívá své mrštnosti, obratnosti, odvahy a lstivosti. Díky stavbě svého těla se dokáže protáhnout i tou nejmenší skulinkou.

 

Mgr. Miloš Krejsa <br> Gabriela Monika Krejsová
Potřebujete radu? Mgr. Miloš Krejsa
Gabriela Monika Krejsová

+420 777 586 042, +420 602 486 042

info@krejsashop.cz {{ $root.t.JS_PRODUCT_QUESTION }}

Napište nám

*
*
*

Přihlaste se ke slevám

Posíláme akční sezónní nabídky, které oceníte.

Certifikované obchodní podmínky dTest Certifikované obchodní podmínky dTest